نویسنده |
پیغام |
kاوه
کاربر حرفه ای
|
حمید نوشته است: دوستان پیرو مطلب قبلی بنده در مورد سیم پیچ نکته ای وجود داره که شاید به اثر قطبنمایی ربط داشته باشه! عرض کردیم یک سیم پیچ بدلیل ساختار مغناطیسی به قطبین زمین هم اندکی حساسیت داره و این رو میشه در سنسورهای مگنت دید. حالا داخل این دستگاه هم یک سیم پیچ استفاده شده! هر چند سیم پیچ کوچک و با ظرفیت پایین هست ولی با توجه به تقویت دهها هزار برابری که مدار تقویت کننده بعد از سیم پیچ با احتساب تقویت بخش DC انجام میده ؛ بعید نیست خود این سیم پیچ کوچک بتونه حکم یک سنسور مگنت رو پیدا کنه و سبب تغییر ولتاژ خروجی در حالت قرارگیری به سمت راستاهای مغناطیسی و ایجاد اثر قطبنمایی بشه! لذا بنظر من بهتره در مورد این موضوع با تغییر جهت نصب سیم پیچ اطمینان حاصل کنیم! میدونیم که اگر این حساسیت وجود داشته باشه بدلیل جهت و قطبیت خود سیم پیچ هست که در اکثر دستگاههای ساخته شده بصورت افقی روی فیبر نصب شده و فیبر مدار هم اغلب موازی زمین قرار میگیره. این باعث میشه در حین حرکت افقی دستگاه بطور موازی با زمین ؛ سیم پیچ مرتبا به جهات مختلف جغرافیایی بچرخه و این هم از حیث اثر مگنت و هم احتمال ورود امواجی خاص در صورت درست شیلد نشدن جعبه ممکنه تاثیر منفی داشته باشه. لذا از هر حیث که در نظر بگیریم بهتره سیم پیچ بصورت عمود بر زمین باشه! یعنی اگر فیبر مدار موازی زمین هست پس سیم پیچ باید بصورت عمودی روی فیبر نصب بشه تا در جهات مختلف جغرافیایی تفاوت خاصی در عملکردش بوجود نیاد. رعایت این نکته حتی اگر به اثر قطبنمایی ربط نداشته باشه باز هم از هر حیث درست تر و بهتر از نصب افقی سیم پیچ در چنین دستگاه خاصی هست و بهرحال تاثیر منفی هم ایجاد نمیکنه. سلام.. پیرو صحبتهای شما من چندشب پیش با این مدار رفته بودم جایی مدار درحالت عادی عکس العملی نداشت ولی وقتی مدارو ۹۰درجه میچرخوندم ب نحوی ک سلف عمود بر زمین قرار میگرفت چراغ اول روشن میشد ک این واسه خودمم سوال بود ک الان با توجه ب اشاره ی شما متوجه شدم جهت سلف نسبت ب زمین بی تاثیر نیس وباید بیشتر بررسی,بشه
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 3:05pm |
|
|
حمید
مدیر کل
|
خواهش میکنم. اگر منظورتون این باشه که کل دستگاه شامل آنتن رو به سمت زمین میگرفتین و سنس داشتین ؛ این طبیعی هست و الزاما ربطی به سلف نداره. اما اگر آنتن ثابت بوده و فقط جهت مدار رو عوض کردین و در عین حال جعبه هم شیلد بوده ؛ به احتمال زیاد میشه گفت جهت سیم پیچ سبب تفاوت شده. قاعدتا جهت نصب عمودی سیم پیچ باید بهترین حالت نصب با توجه به نوع اپراتوری این دستگاه باشه. در واقع عملکرد سیم پیچ در این مدار بعنوان یک فیلتر امواج هست و قرار نیست نقش حساسیت به مگنت یا دریافت مستقیم امواج در جهات مختلف جغرافیایی رو داشته باشه. پس باید طوری نصب بشه که در جهت گیری دستگاه به سمت راستاهای مختلف جغرافیایی عملکرد سیم پیچ یکسان باشه.
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 4:21pm |
|
|
محمد کیا
کاربر فعال
|
دوستا با عرض سلام به نظر شما اگه منبعی باشه که دستگاه آن رو شناسای کنه چه هدف چه منبع دیگه فکر کنم باید از چهار جهت بتوانیم آن رو شناسای کنه آیا به این صورت نیست ؟ اگه به این صورت باشه به راحتی می توان خطا رو شناسی یا هدف رو شناخت
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 4:24pm |
|
|
kاوه
کاربر حرفه ای
|
حمید نوشته است: خواهش میکنم. اگر منظورتون این باشه که کل دستگاه شامل آنتن رو به سمت زمین میگرفتین و سنس داشتین ؛ این طبیعی هست و الزاما ربطی به سلف نداره. اما اگر آنتن ثابت بوده و فقط جهت مدار رو عوض کردین و در عین حال جعبه هم شیلد بوده ؛ به احتمال زیاد میشه گفت جهت سیم پیچ سبب تفاوت شده. قاعدتا جهت نصب عمودی سیم پیچ باید بهترین حالت نصب با توجه به نوع اپراتوری این دستگاه باشه. در واقع عملکرد سیم پیچ در این مدار بعنوان یک فیلتر امواج هست و قرار نیست نقش حساسیت به مگنت یا دریافت مستقیم امواج در جهات مختلف جغرافیایی رو داشته باشه. پس باید طوری نصب بشه که در جهت گیری دستگاه به سمت راستاهای مختلف جغرافیایی عملکرد سیم پیچ یکسان باشه. مهندس انتن ثابت بود فقط جهت مدارو عوض کردم ب طوری ک سلف عمود بر زمین شد ودراین حالت سنس قویتر شد وکل داستان واکنش دسگله عوض شد
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 4:36pm |
|
|
حمید
مدیر کل
|
محمد کیا نوشته است: دوستا با عرض سلام به نظر شما اگه منبعی باشه که دستگاه آن رو شناسای کنه چه هدف چه منبع دیگه فکر کنم باید از چهار جهت بتوانیم آن رو شناسای کنه آیا به این صورت نیست ؟ اگه به این صورت باشه به راحتی می توان خطا رو شناسی یا هدف رو شناخت بنظر من به این راحتی هم نیست! اگر طبق نظر برخی دوستان که احتمالش هم خیلی ضعیف هست هدف خودش منبع تولید امواج رادیویی باشه ؛ بله قاعدتا با توجه به طیف فرکانسی که دیدیم و حالت کروی که انتشار این طیف در همه جهات داره تقریبا سنس از هر جهت باید مشابه باشه. اما اگر اثر قطبنمایی وجود داشته باشه در راستای مربوطه قدرت سنس تفاوت داره! اگر طبق نظریه دخالت امواج رادیویی محیط که به اعتقاد من نزدیک به قطعی هست ؛ فلز صرفا عامل انعکاس و بازنشر امواج باشه قضیه متفاوت هست و به جهت ارسال امواج از فرستنده اصلی هم ربط داره. حالا با توجه به اینکه طیف فرکانسهای دریافتی دستگاه کمی وسیع هست و ممکنه چند فرکانس قوی از فرستنده های مختلف در جهات مختلف وجود داشته باشن که همه تاثیر بذارن باز هم تقریبا در همه جهات سنس مشابه خواهد بود. ولی اگر تنها یک فرکانس از یک منبع خاص وجود داشته باشه طبیعتا در یک جهت باید سنس قویتری وجود داشته باشه. البته در اینجا هم اثر قطبنمایی محاسبات رو کمی بر هم میریزه! در مجموع بررسی خطای این دستگاه با این روش ساده نیست و قطعیت نداره ولی بنظر میرسه هدف باید در جهات مختلف سنس بشه و فقط ممکنه کمی تفاوت در یکی از راستاها وجود داشته باشه. بهرحال ابتدا باید تکلیف اثر قطبنمایی رو مشخص کنیم!
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 4:41pm |
|
|
حمید
مدیر کل
|
kاوه نوشته است: مهندس انتن ثابت بود فقط جهت مدارو عوض کردم ب طوری ک سلف عمود بر زمین شد ودراین حالت سنس قویتر شد وکل داستان واکنش دسگله عوض شد پس مشخص میشه جهت سیم پیچ واقعا تاثیر داره! اما اینکه سنس قوی شده یا واکنش دستگاه تغییر کرده باید بیشتر بررسی کرد. البته فرض ما بر این هست که دستگاه بخوبی شیلد شده باشه. اگر با نصب عمودی سیم پیچ مساله حل بشه قاعدتا میشه تا حدی حساسیت دستگاه رو بیشتر کرد و برد هم بیشتر میشه.
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 4:45pm |
|
|
حمید
مدیر کل
|
در خصوص اثر قطبنمایی که تا بحال تعداد قابل توجهی از دوستان بهش اشاره داشتن تا الان به 4 دلیل رسیدم! 1- تاثیر جهت نصب سیم پیچ داخلی دستگاه چنانکه توضیح دادیم و اگر این مورد باشه باید با نصب عمودی سیم پیچ تقریبا برطرف بشه. 2- استفاده از آنتن تلسکوپی با بخشی از آهن که ممکنه خاصیت مغناطیسی آهن در آنتن سیستم رو دچار مشکل کنه. در هر صورت توصیه اکید میکنم در انتخاب آنتن تلسکوپی به کمک یک آهنربا تست کنین که قسمت سر اون آهنی نباشه. چون جدا از مساله مغناطیسی بودن میتونه به ضعیف تر شدن آنتن هم منجر بشه. 3- حرکت دادن دستگاه و عبور آنتن تلسکوپی از راستاهای مغناطیسی که میتونه ولتاژ ضعیف و لحظه ای در آنتن ایجاد کنه! اگر مساله این باشه دستگاه فقط در حال حرکت به قطبین مغناطیسی حساسیت خواهد داشت و نباید در حالت ثابت به راستای مغناطیسی زمین واکنشی نشون بده. 4- جهت گیری به سمت منبع فرستنده رادیویی خاص که قطعا اگر چنین منبع قوی وجود داشته باشه در هر صورت سبب سنس دستگاه خواهد شد و ممکنه گاها بدلیل اشتباه اپراتور در تشخیص جهت یا هم جهت بودن تصادفی فرستنده مزبور با راستای قطبین صرفا شبهه ای در مورد اثر قطب نمایی ایجاد بشه.
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 4:52pm |
|
|
mstar
کاربر فعال
|
مهندس نکته عجیب اینه که میدان مغناطیسی زمین یک میدان ثابت استاتیک هستش و فرکانس نداره و میدونیم که اگه میدان مغناطیسی بخواد رو سلف اثر بزاره باید دارای فرکانس باشه و در غیر اینصورت نمیتونه هیچ اثری داشته باشه. ولی اگر میدان ثابت باشه و سلف تکون بخوره باز هم شار عبوری از درون سلف تغییر میکنه و اینطوری هم میتونه باعث ایجاد یک ولتاژ کوچیک در دوسر سلف بشه. حالا اگه دوستان سیستم رو ثابت مثلا به سمت شمال بزارن باید در همون لحظه اول ولتاژ بالا بره و سریع دوباره کم بشه. ولی انگار با ثابت نگه داشتن این سیستم به سمت شمال ولتاز همچنان بالا باقی میمونه که واقعا موضوع عجیبیه! شاید یه پدیده ای مثل اثر هال روی مدار اثر داره. سوالی که از دوستان دارم اینه که آیا بدون آنتن هم سیستم به جهت های جغرافیایی حساس است؟ اگر روی خود مدار اثر میزاره میشه با شیلد کردن جعبه حامل مدار با ورقه ای از آهن اثر میدان مغناطیسی رو تقریبا از بین ببریم . البته تو شیلد میدان مغناطیسی باید تمام جهات جعبه بسته بشن نه فقط یک جهت خاص
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 5:15pm |
|
|
حمید
مدیر کل
|
مطالب شما درسته ولی باید توجه داشت این سیم پیچ ابعادش به نسبت ظرفیتش بزرگ هست و میشه گفت ظرفیتش در راستاهای مغناطیسی مختلف اندکی تغییر میکنه که با توجه به ظرفیت کم و حتی مقاومتی در رنج 0.002 اهم و طیف فرکانسی بالای چند صد کیلوهرتز تا چند مگاهرتز که مطلوب تقویت کننده هست در مجموع هر تغییر اندکی در شرایط مغناطیسی سیم پیچ منجر به عبوردهی کمتر یا بیشتر امواج شده و این میتونه روی سنس دستگاه اثر محسوسی داشته باشه! بنظر من حتی جهت پیچیده شدن سیم پیچ هم تاثیر داره!!! یعنی اینکه در سر سیم پیچ که بطرف آنتن هست آیا پیچیدن در جهت عقربه های ساعت شروع شده یا خلاف عقربه های ساعت؟! این میتونه تاثیر قطب شمال و جنوب رو برعکس کنه! مطمئنا دوستان تا الان به این نکات توجه نداشتن ولی با توجه به نقش مهم سیم پیچ با این ظرفیت و بصورتی که در مدار قرار گرفته هر یک از اینها میتونن دخیل باشن. ولی اگر سیم پیچ عمودی قرار بگیره حتی دیگه جهت پیچیدنش هم نباید اثری داشته باشه چون در حین کاوش بهرحال وضعیت عمودی دستگاه نسبت به زمین و جهات مختلف جغرافیایی تقریبا ثابت هست و سیم پیچ عمودی هم همین حالت رو خواهد داشت. لذا دستگاه تنها بصورت افقی به جهات مختلف حرکت داده میشه و خیال ما از بابت تاثیر جهات جغرافیایی یا امواج خاصی که احیانا از یک جهت مستقیما وارد سیم پیچ بشن راحت میشه. در مورد شیلد نظر من هم همینه که دستگاه کاملا شیلد بشه و جنس پوشش شیلد هم نازک نباشه. حداقل باید از فویل ضخیم یا فیبر مسی برای شیلد استفاده کرد بطوریکه کل بخشهای شیلد جعبه اتصال خوبی به هم داشته باشن و به زمین مدار متصل بشن.
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 6:14pm |
|
|
mstar
کاربر فعال
|
مهندس خیلی ممنون بابت اطلاعات مفیدتون در مورد شیلد باید گفت استفاده از فلزات غیر مغناطیسی مثل آلومینیوم و مس تنها روی امواج الکترومغناطیسی تاثیر زیادی میزاره و بر رو میدان های مغناطیسی ثابت تقریبا اثری ندارن. این نوع فلزات تنها در فرکانس های بالا با ایجاد جریان های گردابی ( eddy current) میتونن میدان مغناطیسی رو هم تا حدودی شیلد کنن ولی میدان مغناطیسی زمین ثابته و قابل شیلد با ورقه ای از مس یا آلومینیوم نیست. بهتره از آهن استفاده بشه که ثابت گذر دهی مغناطیسی بالایی داره و میتونه خطوط میدان رو منحرف کنه و از نفوذ میدان مغناطیسی زمین به داخل باکس حاوی مدار جلوگیری کنه.
|
سه شنبه 22 فروردین1396 - 6:30pm |
|
|
|