behnam karami نوشته است:
سلام دوستان.ببخشید یه سوال در مورد سیم لیتز داشتم.در سیم هایه لیتز معمولا وسطشون یه رشته نخ هست جنس اون نخ چیه و کارش کلا چیه؟و اگه بخوام یه سیم لیتز درست کنم و اون نخ نباشه ایا اشکالی داره؟من میخواستم برا لوپ ببینم اگه میشه سیم لیتز درست کنم میخواستم ببینم اون نخ ها حتما باید باشه یا اگه نباشه هم مشکلی نیست؟.با تشکرر
دوست عزیز
سیم های لیتز برای کاهش وزن و ابعاد کابلهای انتقال یا سیم پیچ ها در مدارات فرکانس بالا بوجود اومدن .
در جریان متناوب یه اثر داریم به نام اثر پوستی که در یک هادی با سطح مقطع مشخص الکترونها در جریان متناوب بصورت متوازن توزیع نمیشن بلکه علاقه دارن از سطح بیرونی هادی یا اصطلاحا پوسته عبور کنن تا سطح داخلی .
نتیجتا یک لایه بیرونی بعنوان مقطع موثر هادی بوجود میاد
هر چقدر فرکانس بالاتر میره عمق نفوذ این مقطع موثر کمتر میشه.
در اینحالت اگر هادی رو یک میله گرد توپر در نظر بگیریم بخش داخلیش عملا بدون استفاده میمونه و در هدایت جریان الکتریکی شرکت نداره.
مثلا ما یک هادی با سطح مقطع 10 میلیمتر داریم که فقط 2 میلیمتر خارجیش بصورت موثر هدایت جریان داره.( البته این یک مثال عددی بود وگرنه ضریب نفوذ مس در فرکانسهای نمونه به اینصورته :
در فرکانس 60 هرتز ضریب نفوذ موثر مس حدود 8.5 میلیمتره.
در فرکانس 60 کیلوهرتز میشه 0.25 میلیمتر .
در فرکانس 6 مگاهرتز به 0.25 میکرومتر میرسه )
برای صرفه جویی در مواد مصرفی یا هادی ما بجای میله باید شبیه به لوله تو خالی بشه که مواد مصرفی موثر رو کم میکنه ولی فضای خالی وسطش فضای مرده است و ابعاد فیزیکی کابل بزرگ میشه و انعطاف مکانیکی مناسب هم نداره یا بجای یک کابل قطور یکپارچه در همون سطح مقطع از چندین رشته کابل نازکتر که روشون یک لایه عایق وجود داره و کل رشته ها به دور یک ماده عایق دیگه پیچیده شدن استفاده کنیم .
اون رشته ابریشمی مد نظرتون همین عایقی هست که رشته های سیم عایق دار دورش پیچیده میشن . بود و نبودش تاثیر الکتریکی نداره.
جنسش مهم نیست چی باشه مهم اینه عایق باشه و در عین داشتن استحکام مکانیکی توانایی انعطاف هم داشته باشه .
برای این مشخصات معمولا الیاف به فرم بافته شده عملکرد مناسب دارن.
از نظر منطق و پارامترهای محاسباتی سقف جریان و فرکانس در لوپ فلزیاب اونم pi خیلی کوچکتر از اونیه که اثر پوستی قابل توجهی ایجاد بشه تا جایی که نیاز به سیم لیتز داشته باشیم .
شرکتهای سازنده برای نشون دادن فرق دستگاههاشون با مال بقیه و توجیه تراشی برای دریافت هزینه بیشتر اینجور کابلها رو میارن در سیم پیچهاشون استفاده میکنن ....
بود و نبودش در لوپ فلزیاب تاثیری نداره.