بررسی یک پیش بینی علمی ( نه واقعی ) و موشکافی قواعد یک پیش بینی واقعی :
وقت همگی بخیر
دوستان ، طی زلزله اخیر ترکیه ، خبری از یک پیش بینی توسط یک محقق هلندی به نام فرانک هوگربیتس در فضای مجازی بسرعت پخش شد
این محقق 3 روز قبل در یک توییت زلزله ای را در ترکیه ، سوریه ،اردن و لبنان خبر داده بود
و بعد از زلزله میلیونها نفر از صفحه ی او بازدید کردند
اما واقعیت چی بوده ؟
طبق بررسی محققان ، ایشان در صفحه ی توییتر خود ، طی سالیان گذشته ، بارها و بارها زلزله های متعددی رو پیش بینی کرده که هیچکدام در تاریخهایی که گفته ، هرگز اتفاق نیفتاده اند
و خبر زلزله ی ترکیه و مناطق زلزله خیز دیگه رو ، در تاریخهای مختلف ، تکرار کرده
این روش یه کلک قدیمی محسوب میشه که یه شخصی ، طی چند سال ، اینقدر خبر حادثه ای رو تکرار میکنه و منتظر میمونه تا بلاخره اتفاق بیافته . همین که اتفاق افتاد ، میگن قبلا گفته بود
و چه خبری بهتر از خبر زلزله که نکاتی از نزدیک بودن وقوع و محل وقوعش رو ، قبلا ، زمین شناسان به ما خبر میدن
زلزله چیزیست که از نظر علمی میتوان تا حدودی آن را پیش بینی کرد
دانشمندان قبلا گسلهای زیادی رو شناسایی کردن و حرکات مشکوک اونا رو قبلا خبر میدن
و مناطق زلزله خیز جهان نیز برای همه مشخص هستن
این پیشگوها روی این نقاط مانور میدن و در تاریخهای مشخصی مرتبا تکرار میکنن تا اتفاق بیافته
در ایران نیز چنین افرادی رو داریم که روی تهران و بعضی از نقاط زلزله خیز پیش بینی میکنن
از بچگی تا حالا ، دارن میگن تهران زلزله میاد و هنوز نیومده
وقتی هم بیاد ، میگن : ها من گفته بودم
و خیلیها پیش بینی کردن که فلان سال در تهران زلزله میاد و الان سالها از اون سالها گذشته که میگفتن
پیش بینی آقای فرانک ، از پیش بینی های علمی نزدیک حادثه محسوب میشه نه یک پیش بینی قدیمی با جزئیات
همینکه زمین شناسان هشدارهای علمی رو راجب حرکت گسلها میدن و خطر زلزله نزدیک میشه . اینا میان روی اون نقاط حرف میزنن و میشینن تا اتفاق بیفته و بعد معروف میشن
اگر آقای فرانک ، قبلا دهها زلزله ی ناموفق رو پیش بینی نمیکرد . و همچنین این زلزله را برای زمانهای مختلف تکرار نمی کرد ،
این پیش بینی اخیر ، قابل اعتنا بود و بهش میگفتیم پیش بینی
در پیش بینی یک زلزله ، اسم بردن از چند کشور ، سند محسوب نمیشه چون وقتی روی یک گسل حرکت داشته باشیم ، مشخصه که اگه زلزله بیاد ، تمام شهرهای اطراف آن نقطه تکان خواهند خورد . گفتن مرکز حادثه و جزئیات حادثه مهم هستن و مشخص میکنن که پیش بینی واقعی بوده یا نه
گسل معروفی که در جنوب ترکیه هست ، چیزیست در مابین مرزهای ترکیه و سوریه و مشخصه که اگه اینجا زلزله بیاد ، هردوکشور رو در برمیگیره
ضمنا آقای فرانک یک اشتباه بزرگ هم داشته که گفته ترکیه و سوریه و اردن و لبنان . در حالی که زلزله مابین ترکیه و سوریه بوده و در کشورهای دیگه فقط لرزه های طبیعی رو داشتیم بخاطر نزدیکی به محل زلزله ، نه اینکه در آنها زلزله ای مرکزیت داشته باشه
حتی در کردستان عراق نیز لرزه داشتیم و دیوارها ترک برداشتن و مردم چند ساعت بیرون ریخته بودن . اما چیزی پیش بینی نکردن
همچنین یک پیشگوی واقعی نباید خبر اشتباه بده . یعنی باید پیش بینی هاش ، تا اتمام تاریخهایی که مشخص کرده ، به وقوع بپیونده
و از همه مهمتر ، نباید محل حادثه رو اشتباه بگه . اشتباه کردن محل حادثه ، کاملا مشخص میکنه که پیش بینی نیست . این دیگه خیلی خنده داره
پیش بینی 4 تا مشخصه داره که اولینش نوع حادثه است . اما اگه 3 مشخصه ی دیگر ، یا حداقل 2 تا از این 3 مشخصه رو نداشته باشه ، دیگه پیش بینی محسوب نمیشه و حدس و گمان است
1 - نوع حادثه
2 - مکان وقوع
3 - زمان وقوع
4 - جزئیات و مشخصات حادثه
اگر یک پیشگو نتونه مکان و زمان و مشخصات یک حادثه رو مشخص بکنه ، دیگه پیشگو نیست و اگه کسی چیزی رو پیش بینی کرده باشه که این مشخصات رو نداشت ، یک پیش بینی علمی یا حدسی محسوب میشه نه یک پیش بینی واقعی
- مکان یعنی نقطه یا شهر رو مشخص بکنه و شهر دیگری رو اشتباهی نگه
- زمان یعنی ، فقط نگه در آینده در آینده
- جزئیات که از همه گزینه ها ، مهمتر است و به تنهایی میتونه درست بودن یک پیش بینی رو اثبات بکنه
وقتی در یک پیش بینی ، جزئیاتی از چگونگی حادثه به صراحت بیان بشه ، این دیگه سندی محسوب میشه که حتی برای اثباتش میتونه نیاز به مشخص کردن زمان دقیق یا گفتن محل دقیق ،نداشته باشه
حالا اگر بنده نکات جزئی تر و مشخص تری از جزئیات زلزله ی بعدی ، برای علاقمندان بزارم ، دوستان تا چه حدی راضی خواهند بود ؟
اصلا ببینم اینجا چند نفر هستن و مطالب رو میبینن
مکان زلزله رو قبلا خدمت دوستان عرض کردم اما شهرهای دقیقتر و جزئیات بهتری مونده
اگر بنده ، برای پیش بینی زلزله ی بعدی ، فقط به یک کشور اشاره کنم ، شاید بگن قبلا مشخص بوده ( بعضیها 4 کشور میگن و فقط 2 تاش درست درمیاد و یک کشور هم جامیندازن )
پس سعی میکنم که مکان دقیقتر و حتی شهرها رو مشخص کنم
و از همه مهمتر ، نکاتی از جزئیات زلزله و مشخصات خسارات رو بگم که این مشخصات شناسنامه ی یک پیش بینی واقعی هستند
فعلا در پناه حق باشید
ببینیم خواست خدا چی میشه