دوستان عزیز لوپ جدیدی رو ساخته و تست کردم که میخوام نتیجه رو با شما در میان بذارم!
همونطور که میبینید ظاهر این لوپ بسیار شبیه به تارعنکبوتی هست! خب در واقع شاید همینطور هم باشه. اما عملا این لوپ به شکل ساده تر و نوع ایده آل تری از لوپ تخت هست که در عین اینکه ساده ترین لوپ با کیفیتی بوده که تا الان ساختم در عین شگفتی بهترین و قویترین اونها هم بوده که حداقل سیم ممکن هم درش استفاده میشه!!!
مشخصات لوپی که میبینید قطر داخلی 14 سانت و قطر خارجی 19 سانت ؛ ظرفیت 396 میکرو هانری و 1 اهم مقاومت هست که درش 20 متر سیم 0.7 میل استفاده شده. در مجموع 38 دور سیم پیچیده شده که 19 دور در هر طرف لوپ قابل رویت هست!
توانایی سنس مدار چنس با این لوپ ؛ سکه 500 تومنی از 29 سانت در گارد 25 و باریر 2 بوده که بنظر من با توجه به کوچکی لوپ نتیجه بسیار خوبیه. ضمن اینکه تفکیک هم با این لوپ در حد قابل قبولی کار میکنه.
حداقل گارد قابل استفاده با این لوپ برای بنده عدد 18 بود که کمترین رقم بین لوپهایی هست که تا بحال ساختم و این خودش نشانه کیفیت خوب این لوپ هست.
ایده ای که پشت ساخت این لوپ قرار داره این هست که در عین اینکه از روش تخت استفاده میشه ولی چون هیچ یک از دو رشته از سیمها به هم چسبیده نیستن ؛ عملا ظرفیت خازنی داخلی لوپ هم کاهش پیدا میکنه. از طرف دیگه زیر و رو بودن سیمها خود بخود سبب فاصله افتادن بین رشته های سیم میشن ؛ در حالیکه انجام این کار در لوپ تخت معمولی بسیار دشوار هست. با این وجود ساخت این لوپ به مراتب از انواع لوپ دیگه و بخصوص تخت معمولی هم بسیار ساده تر و سریع تره!
روش ساخت به این شکل هست که قالبی نازک ترجیحا از چوب به صورت دایره در نظر میگیریم دور تا دور این دایره رو به تعداد عدد فرد قسمت بندی میکنیم. مثلا بنده 15 قسمت در نظر گرفتم. حداقل این عدد میتونه 5 باشه. هر چه تعداد شکافها بیشتر بشه لوپ به حالت دایره نزدیک تر میشه و بنظر من ایده آل تره ؛ اما به همون نسبت هم پیچیدنش سخت تر میشه. پس از مشخص کردن این قسمتها شکافهایی به عرض چند میلیمیتر ایجاد میکنیم. این عرض بنظر من در حد 4 برابر ضخامت سیم باشه بسیار مناسبه بشرطی که قالبی هم که در نظر میگیریم نازک باشه. طول این شکافها هم بستگی به تفاوت قطر داخلی و بیرونی داره که قابل محاسبه هست.
برای پیچیدن هم از یک شکاف و قسمت درونی قالب شروع میکنیم و بصورت یکی زیر و یکی رو سیمها رو رد میکنیم و به سمت بیرون دایره پیچیدن رو ادامه میدیم. از دور سوم متوجه فاصله ای که بصورت خودکار بین سیمها میفته میشین! پیچیدن این لوپ بسیار ساده هست و خیلی سریع هم انجام میشه. فقط برای ایجاد نظم بهتر بین سیمها بهتره پیچیدن بصورت محکم انجام بشه! یعنی موقع پیچیدن به سیم کشش زیاد وارد بشه تا دورهای سیم صاف تر قرار بگیرن.
نکته جالب دیگه در مورد این لوپ تبعیت تقریبی از فرمول لوپهای تخت هست. مثلا از طریق لینک زیر میتونین این محاسبه رو انجام بدین:
http://deepfriedneon.com/tesla_f_calcspiral.htmlبا قرار دادن اعداد لوپ بنده در این فرمول به ظرفیت 411 میکرو هانری میشه رسید که لوپ بنده فقط 15 میکرو هانری کمتر از این عدد هست و میشه گفت با تقریب بسیار خوبی درست در میاد و حتی میزان سیم مورد نیاز رو هم درست جواب میده!!! پس با این لوپ بنظر من نه تنها یکی از بهترین نتایج در عین سادگی تا این لحظه حاصل شده بلکه حتی دوستانی که دسترسی به سلف متر ندارن دیگه نگران نباشن! چون از طریق این فرمول میتونن برای انواع لوپ و با انواع سیم خودشون محاسبه رو انجام بدن.
نکته مهم دیگه این هست که برای سایز لوپهای کوچک نظیر لوپ بنده باید از همین سیم 0.7 میل استفاده بشه و ضخیم تر نباشه. البته با این مقاومت 1 اهمی لوپ هم هیچ مشکلی برای مدار چنس وجود نداشت و ماسفتها هم داغ نمیکردن و مصرف مدار تنها 90 میلی آمپر بود! ولی بهرحال در صورتیکه دوستان یک سایز بزرگتر از این بخوان درست کنن قطعا سیم 0.8 میل انتخاب بهتری هست.
ضمن اینکه فکر میکنم در صورت استفاده از سیم روکش تفلون حتی نتیجه بهتری هم بدست میاد. بخصوص که اگر روکش سیم ضخیم تر باشه فاصله ای که بین رشته های سیم ایجاد میشه کمی بیشتر هم میشه و در عین حال اگر جنس روکش تفلون هم باشه نتیجه خیلی خوب خواهد بود.