استاد جاوید عزیز
شما فرموده بودین این سنگ رو از داخل یک قبر بیرون آوردین
آیا بصورت اتفاقی اونجا قرار داشته یا به عنوان هدیه بوده؟
اینها کانیهای طلا هستند شاید جزو اینها باشه:
بهترین کار اینه که مقداری از سنگ رو برای آنالیز به یک آزمایشگاه بدین
شاید یکی از کانیهای طلا باشه
طلا در طبيعت به صورت خالص ( آزاد )، آلياژ طبيعي طلا و نقره ( الکتروم ) و ترکيبات تلوريد يافت مي شود.
•طلاي فلزي Au
سختي طلاي فلزي 3-5/2، وزن مخصوصش 3/19، بلورهاي مختلط آن با 30 تا 50 درصد نقره بام الکتروم موسوم است و اگر مقدار نقره بيشتر از 80 درصد باشد بنام کوستليت (Kustelite) ناميده مي شود.
با افزايش مقدار نقره رنگ آن روشن تر و حتي سفيد رنگ مي گردد. طلاي فلزي بصورت دانه هاي تا 001/0 ميکرون اکثر در پيريت و ساير سولفورها پيدا مي شود.
بلورهاي مختلط طلا و پالاديوم بنام پروپزيت (Propezite) ناميده مي شود. طلاي فلزي در حدود 85 درصد مجموع محصول آن را تشکيل مي دهد.
•کالاوريتTe2 ( Au-Ag)
سختي کالاوريت برابر 3-5/2، وزن مخصوصش 2/9 و مقدار طلاي آن تا 44 درصد مي رسد.کالاوريت بويژه در کانسارهاي ساب ولکانيک- گرمابي گسترش دارد و گاهي نيز بصورت کانسار مهم طلا ديده شده است.
در سيستم منوكلينيك متبلور مي شود. اين جسم كاني نادري است كه در تركيب آن محتوي بيش از 40 درصد طلا و غالباً چند درصد نقره مي باشد. مالاوريت از سيلوانيت سخت تر بوده، وزن مخصوص آن بيشتر از سيلوانت است. بلورهاي آن منشوري و در جهت طولي مخطط ميباشند. اين كاني به رنگ زرد مايل به سفيد و اثر خطي آن خاكستري مايل به زرد است و جلاي فلزي دارد.
•کرنرليت Te2 ( Au-Ag)
سختي کرنريت 5/1، وزن مخصوصش 62/8 و مقدار طلاي آن حداکثر 44 درصد است.کرنريت گسترش زيادي دارد، ليکن از لحاظ استخراج طلا اهميت زياد ندارد.
•سيلوانيتTe4 ( Au-Ag)
سختي سيلوانيت برابر 5/1، وزن مخصوصش 16/8 و مقدار طلاي آن 30 درصد است. سيلوانيت فراوانترين تلورور طلاست و اصولا ًدر رگه هاي ساب ولکانيك - گرمابي طلا تشکيل مي شود و در رگه هاي تلورورهاي طلا و نقره هم نادر نيست.
در تركيب اين كاني بطور متوسط 27 درصد طلا و 13 درصد نقره وجود دارد. معذالك نسبت مقادير طلا و نقره همواره درآان ثابت نيست. سيلوانت در سيستم منوكلينيك و رده پريسماتيك متبلور مي شود. بلورهاي ريز آان به شكل سر نيزهاي و يا پهن تشكيل مي گردد و در جهت طولي مخطط ميباشند. اين بلورها در سطح خارجي سنگ معدني به شكل خطوط موازي (شبيه خط ميخي)مجتمع مي گرند و از اين رو به آن كانسنگ خطي نيز اطلاق شده است.
اين بلورها ترد بوده و درجهت (010) داراي رخ خوب ميباشند. سيلوانت داراي جلاي فلزي، رنگ خاكستري فولادي تا سفيد نقره اي و اثر خطي مايل به زرد مي باشد. اين كاني به آساني ذوب مي شود و بر روي زغال هاله اسيد تلورو و با كربنات سديم دانه هاي فلزي تشكيل ميدهد. سيلوانت بويژه همراه رودوكروزيت، در رگه هاي معدني طلا تشكيل شده است و با سنگهاي آتشفشاني درارتباط است.
•مونت برايتيت Au2Te3
سختي مونت برايتيت برابر 5/2، وزن مخصوصش 9/9 و مقدار طلاي اين کاني تا 50 درصد مي رسد. اين کاني يک تلورور نادر است.
•پتزيت Ag3AuTe2
سختي پتزيت برابر 5/2، وزن مخصوصش 13/9 و مقدار طلاي آن تا 25 درصد ميرسد.
•ناژياژيت Pb5Au(Te,Sb)4S5-8
سختي ناژياژيت برابر 5/1 تا 1، وزن مخصوصش تا 5/7 و مقدار طلاي آن تا 7/12 درصد مي رسد. ناژياژيت يک کاني نادر طلا است و اكثرا ًدر رگه هاي ساب ولکانيك- گرمابي طلا تشکيل مي شود.
اين كاني داراي طلاي نسبتاً كم و تركيب شيميايي بسيار پيچيده است كه هنوز به طور دقيق مشخص نشده است. فرمول آان به طور تقريبي به شكل فوق بيان مي شود. مقدار طلاي آن در حدود 10 درصد متغير است. ناژياژيت در سيستم منو كلينيك متبلور مي شود ودر جهت محور Y به شكل منشور به ظاهر تتراگونال نمو مي كند. بلورهاي آن در جهت (010) پهن شده است و در سطوح شكست سنگها به شكل تيغه اي و در داخل سنگها به صورت فلس مانند تشكيل گرديدهاند. اين بلورها در جهت سطوح پهن خود داراي رخ كامل ميباشند. ناژياژيت كاني قابل انعطاف و نرمي است و سختي آن كمي بيشتر از 1 است. وزن مخصوص آن در حدود 3/7 متغير است. اسن كاني به رنگ خاكستري سربي تيره و فلزي بوده و خط اثر آن سياه مايل به قهوه اي است. در اثر حرارت بر روي زغال توليد هاله سربي، اسيد تلورور و هاله آنتيموان مي نمايد.
طرز تشكيل اين كاني مشابه سيلوانيت بوده و غالباً همراه آن پيدا مي شود. طلا در توده هاي معدني همراه پيريت، كوارتز و با همراه رودوكروزيت و ساير كانيهاي منگنز و باريتين تشكيل مي شود. رگه هاي نوع اخير با سنگهاي آتشفشاني مربوط بوده وبا پديده اشباعي سنگلها بستگي ندارد. اين رگه ها داراي تلوريدهاي طلا نيز ميباشند.
رگه هاي نوع اول (سولفيد هاي طلا دار، كوارتز طلا دار) توده هاي معدني قديمي و قاعده تا بدون نقره بوده و با سنگلهاي آذرين دروني مربوط هستند. اين رگه ها گاهي با پديده متاسوماتوز بستگي دارند. پلاسرهاي طلادار امروزه براي اسخراج اين فلز، با اهميت تلقي مي شوند و طلاي آنها به نام طلاي پلاسري معروف است كه در مقابل طلاي رگه اي يا طلاي معدني قرار مي گيرد.
•مالدونيت Au2Bi
سختي مالدونيت نامشخص، وزن مخصوصش 7/15 و مقدار طلاي آن تا 65 درصد مي رسد. مالدونيت يک کاني نادر طلا است كه در کانسارهاي حرارت بالا (آذرين - گرمابي) تشکيل مي گردد.
•کريزيت Te4 Au
کريزيت در سيستم ارتورومبيك متبلور مي شود و از نظر تركيب مشابه پيريت است، رنگ آن سفيد نقره اي تا زرد برنجي بوده و در تركيب آن مقدار طلا بيشتر از نقره است.
•اورستيبيت AuSb2C
اورستيبيت از نظر ساختار بلور شناسي مشابه پيريت بوده و به صورت دانه اي در داخل سنگ تشكيل مي شود. اين كاني در اونتاريو پيدا شده است.