ژنرال نوشته است:
ما زیر زمین خونمون به ارتفاع دومتر و مساحت 30 متره .همیشه هم نمناکه.یه دبه اب بریزم زمین دو هفته میکشه خشک بشه.
ایا اینجا میشه درامد خاصی از قارچ حاصل کرد؟
اگر اره
چقدر هزینه اولیه و چقدر سود اولیه داره؟
ژنرال جان عزیزاگر وارد باشیدمیتونه خوب باشه شایددرامدش از100متر زیاد نباشه ولی خوب بازم خیلی خوبه هم برای پرورش کمپوست هم برای قارچ
این یه توضیح مختصرپرورش قارچ خوراکی صدفی
قارچ صدفي « پلوروتوس » از جمله قارچ هاي تجزيه كننده هستند كه مستقيما روي بسترهاي كشت قادر به رشد هستند و نيازي به عمليات تخمير اوليه يا كمپوست سازي كه براي كشت قارچ هاي دگمه اي ضروري است،ندارند.اين نوع قارچ ها علاوه بر ظاهر زيبا وعطر وطعم دلپذير، منبع غذايي ارزشمندي براي انسان به حساب مي آيند و انواع مختلفي از گونه هاي آن در جهان شناخته شده است.
كلاهك اين قارچ به حالت مسطح وگاهي جمع شده وشيپوري شكل با كناره هاي صاف يا موجدار و ساقه آن غيرمركزي وكناري و كوتاه مي باشد وبه صورت طبقه طبقه در محل كشت رشد مي كند.رنگ كلاهك بسيار متنوع و متغير بوده وبسته به نوع گونه،سن،شرايط اقليمي ونوع بستر كشت فرق مي كند.
ارزش غذايي قارچ خوراكي صدفي
1- با پرورش و تغذيه قارچ صدفي تازه مي توان ضمن تهيه غذاهاي لذيذ ومقوي وارزان، كمبود پروتئين، ويتامين هاي K-E-B-A واملاح معدني از قبيل كلسيم،آهن وفسفر مورد نياز بدن را تامين كرد.
2- مصرف قارچ صدفي تازه علاوه بر تاثير مطلوب بر كليه ها و كبد، بعضي از مشكلات روده اي را نيز بر طرف مي كند.
3- استفاده از آن در صنعت داروسازي توصيه شده و داراي خواص درماني مي باشد.
4- از فرآوري آن مي توان در صنايع تبديلي از جمله كنسرو، كمپوت،مربا، ترشي استفاده كرد ويا به صورت پودر بسته بندي و به بازار فروش عرضه نمود.
1) كاه و كلش گندم، جو،برنج(به عنوان بستر كشت)
2) اسپان يا بذر قارچ
3) دماسنج،رطوبت سنج، دستگاه رطبت ساز
4) كيسه پلاستيكي در اندازه 40×70 و يا 45×90 سانتي متر كيسه مشكي
5) سمبه(موكت بر) و طناب
6) مواد ضدعفوني كننده(مانند الكل) و پنبه
7) ماسك،دستكش و آبپاش
روش كار
1) ابتدا كاه و كلش (مواد سابستريت )را در قطعات 4 تا 5 سانتيمتري خرد مي كنيم، هدف از اين كار جذب و حفظ بهتر رطوبت و افزايش سطح تماس مواد با ميسيليم قارچ مي باشد، البته از مواد خشبي ديگر مانند كاه جو،پوشال برنج، خاك اره وچوب نيز مي توان براي اين كار استفاده كرد.
۲) كلش ها را داخل ديگ ريخته و با آب پر مي كنيم و به مدت 24 ساعت باقي مي گذاريم تا كاملا خيس شود.در اين فاصله بهتر است جايگاه كشت را با مواد ضد عفوني كننده مثل وايتكس رقيق به نسبت 1 به 3 ضد عفوني كنيم تا براي كشت فردا آماده شود.
۳) 24 ساعت بعد، كلش ها را به مدت 2 ساعت مي جوشانيم تا از وجود هر گونه آلودگي پاك شده و استريل گردد. سپس كلش ها را از آب خارج مي كنيم و روي بستر تمييزي كه قبلا آماده كرده ايم پهن مي كنيم تا سرد شده و آب اضافي آن خارج شود.
۴) بعد دستكش ها را با الكل ضد عفوني مي كنيم زيرا در مرحله ي پر كردن كيسه ها بايد مسائل بهداشتي را كاملا رعايت كرد.
۵) كلش ها را در كيسه مي ريزيم وبخوبي فشار مي دهيم تا ارتفاع آن به 10 الي 15 سانتيمتر برسد،سپس يك لايه از بذر قارچ اضافه مي كنيم به طوري كه بذر در اطراف كيسه بيشتر از وسط آن ريخته شود تا امكان رشد را پيدا كند.سپس يك لايه ي ديگر كلش ولايه اي بذر،اين كار را 5 الي 6 مرتبه در هر كيسه تكرار مي كنيم تا ارتفاع كيسه به حدود 60 سانتيمتر برسد.در واقع براي هر كيسه حدود 250 الي 300 گرم بذر مصرف مي شود.(نكته ي قابل توجه در اين مرحله اين است كه كلش ها بايد با فشارپر شوند تا هوايي داخل آنها باقي نماند وهمچنين استفاده از دستكش، ماسك، الكل،روپوش و يا لباس تمييز براي افرادي كه كيسه ها را پر مي كنند الزامي است.)
۶) بعد از پر شدن كيسه ها 2 يا 3 ليوان آب جوشانده كلش ها را كه سرد شده به كيسه ها اضافه مي كنيم تا رطبت لازم براي رشد ايجاد شود.
۷) سپس كيسه ها را محكم مي بنديم و به محل پرورش انتقال مي دهيم.(نكته: در هنگام ورود به محل پرورش قارچ بايد نكات بهداشتي را رعايت كنيم.)
۸) براي كنترل ميزان رطوبت وحرارت به ترتيب ازرطوبت سنج ودماسنج استفاده مي كنيم. (حرارت لازم در اين مرحله 18 الي 22 درجه ورطبت مناسب بايد 75 در صد باشد، در غير اين صورت رشد بذر كند وممكن است فاسد شده و از بين برود.)
۹) قارچ صدفي در اين مرحله به نور نيازي ندارد اما در زمان تشكيل و رشد كلاهك قارچ، نياز به نور افزايش مي يابد، و در طول روز نور غير مستقيم خورشيد يا نور مهتابي بايد به آنها بتابد. براي جلوگيري از تابش مستقيم آفتاب مي توان سقف جايگاه را با پوشال ، پتو وغيره پوشش داد.(نكته : اگر محل پرورش جايي مثل گلخانه باشد نياز به پوشش سقف است.)
۱۰) يك روز بعد از كشت، آبي كه به كيسه ها اضافه كرده بوديم، در قسمت پايين كيسه جمع مي شود كه بايد اين آب را خارج كنيم. براي اين كار ابتدا قيچي يا كارد مورد استفاده را با الكل ضد عفوني كرده و سپس اقدام به بريدن گوشه ي كيسه ها ميكنيم تا آب اضافي خارج شود.
۱۱) محل برش را با پنبه ي آغشته به حشره كش پر مي كنيم تا از ورود مگس وحشرات ديگر جلوگيري كند.(البته در زمانهاي گرم كه حشرات در محيط هستند.)
۱۲) بعد از 4 الي 5 روز براي تبادل اكسيژن وگاز دي اكسيد كربن حاصل از رشد بذرها بايد سوراخ هايي بر روي بدنه كيسه ها ايجاد كنيم، ابتدا وسيله مورد استفاده را با الكل ضد عفوني كرده و سوراخ ها را روي بدنه ي كيسه ها ايجاد مي كنيم. در پايان كار بدنه ي كيسه ها را با الكل ضد عفوني مي كنيم.
۱۳) بعد از اين مرحله مهمترين كار تامين رطوبت ، حرارت و تهويه ي سالن مي باشد. روزي حد اقل 2 بار بايد هواي تازه به سالن هدايت شود وگاز هاي حاصله و مضر به وسيله ي دستگاه تهويه خارج گردد، اگر محلي براي ورود هوا در جايگاه تعبيه نكرده باشيم مي توانيم با باز گذاشتن درب ورودي هوا را به داخل هدايت كنيم. اگر هوا سرد باشد از وسايل گرم كننده مثل بخاري استفاده مي كنيم و اگر رطوبت مناسب را نتوانستيم بوسيله ي آب پاشي تاميين كنيم مي توانيم از دستگاه بخار ساز استفاده كنيم.(براي تاميين مقداري از رطوبت مي توانيم قابلمه ي داراي آب را روي بخاري قراردهيم).(نكته: زماني كه بر اي گرم كردن سالن از وسايل گرما زا استفاده مي كنيم به فكر خروج گازهاي مضر حاصل از سوختن مواد فسيلي آن باشيم تا آسيبي به قارچ ها وارد نشود.)
۱۴) با توجه به شرايط محيطي، فصلي و آب و هوايي منطقه ونيز شرايط مطلوب جايگاه از نظر رطوبت، حرارت، تهويه ونور،16 الي 21 روز بعد از كشت بذرها كاملا رشد كرده وسطح بستر به سفيدي مي زند.كاه كلش به صورت توده متراكم به هم چسبيده اند و جوانه بذرها ظاهر مي شود، در اين زمان بايد كيسه ها را پاره و از بستر جدا كنيم.بايد دقت كرد كه صدمه اي به جوانه ها و نخ نگهدارنده ي كيسه ها وارد نكنيم.
۱۵) بعد از باز شدن كيسه ها حساسيت نسبت به حرارت و رطوبت بيشتر مي شود.( حرارت مورد نياز18 الي 25 درجه ورطوبت بايد به 85 الي 90 درصد برسد.) براي جلوگيري از خشك شدن جوانه ها و تامين رطوبت مورد نياز روزي 2 الي 3 بار مه پاشي روي بستر ها انجام مي گيرد و كف و ديواره ي سالن نيز آب پاشي مي شود.
۱۶) ۷ الي 10 روز بعد از جوانه زني قارچ ها رشد كافي كرده و قابل برداشت مي باشد و به وسيله ي دست يا كارد ضد عفوني شده برداشت قارچ را شروع مي كنيم.تاخير در برداشت موجب قهوه اي شدن قارچ ها از اطراف شده و كيفيت محصول را كاهش مي دهد.از هر كيسه حداقل 3 چين مي توانيم قارچ قابل قبول استحصال كنيم.
مراقبتهاي دوران توليد و برداشت
• مكان كاشت و رشد بايستي كاملا تمييز ، بهداشتي و ضد عفوني شده باشد.
• دماي 25-20 درجه سانتيگراد قابل تاييد و در فصل زمستان نسبت به تامين حرارت بايد اقدام كرد.درجه حرارت بالاتر يا پايين تر از اين حد باعث كندي يا توقف رشد آن مي شود.
• بهترين ميزان رطوبت 95- 85 درصد مي باشد كه از زمان اوليه تا مرحله اتمام توليد بايستي رعايت شود.
• از تابش مستقيم نور آفتاب به سالن پرورش خودداري نماييد.تابش نور طبيعي بايستي به صورت غير مستقيم بوده و از نور مصنوعي مانند لامپ هاي فلورسنت و مهتابي استفاده شود.
• تهويه مناسب جهت داشتن كلاهك هاي طبيعي ضروري است وبه ازاي هر 2 ساعت حدود 10دقيقه تهويه لازم است در غير اين صورت:
1) قارچ ها داراي ساقه بلند و كلاهك ريز و در بعضي مواقع فاقد كلاهك خواهند بود.
2) قارچ ها به شكل توده مرجاني رشد مي كنند.
3) قارچ ها چند سانتي متر بيشتر رشد نمي كنند.
4) اسپورها سطح بستر كشت را آلوده نموده ويا در اتاق پخش خواهند شد.
• با نصب توري مناسب بر روي در و پنجره ها از ورود حشرات جلوگيري نماييد.
• براي برداشتن محصول از وسايل استريل شده استفاده نموده وبا پيچاندن و حركت دوراني صحيح قارچ را از بدنه جدا نماييد.
• بهترين زمان برداشت قارچ قبل از برگشت لبه هاي قارچ (كلاهك ها) به طرف بالا مي باشد.
• به علت پخش اسپور در سالن پرورش حتما از ماسك استفاده گردد.
• در صورت مشاهده كپك سياه يا آلودگي، محل آلوده شده را با نوار چسب پهن مسدود و يا در صورت زياد بودن، آن را از محل جدا و در صورت مشاهده 50% سطح آلوده بستر را از محل كشت خارج و در محل مناسبي دفن كرده و يا بسوزانيد.
مزاياي پرورش قارچ خوراكي
1) استفاده مناسب از ضايعات كشاورزي و بقاياي گياهي، به عنوان بستر كشت قارچ.
2) استفاده از كمپوست آن به عنوان كود آلي در باغ ها و مزارع و همچنين خوراك دام.
3) استفاده بهينه از فضاي موجود و بالا بودن عملكرد در واحد سطح.
4) بهينه سازي رژيم غذايي افراد جامعه از طريق سهل الوصول كردن اين ماده غذايي وارائه محصول قارچ با ارزان ترين قيمت براي مردم.
5) سلامت غذايي بالا به دليل استفاده نكردن از مواد شيميايي در توليد.
6) قابليت فريز كردن اين قارچ به صورت بخارپزودر آب جوشيده.
7) فرآوري محصولات آن براحتي انجام مي گيرد.
8) ايجاد اشتغال مولد براي افراد بيكار، كم بضاعت و جوياي كار و فارغ التحصيلان.
برخلاف قارچ هايي كه از طبيعت جمع آوري مي شود در موارد قارچ هاي خوراكي پرورشي اين اطمينان خاطر وجود دارد كه حتما قابل خوردن هستند.