خیلی ممنون وحید جان.
البته من فکر میکنم بحث این رادار زمین شناسی جدیدی که در روسیه استفاده شده چیزی فراتر از توضیحات دیگر شما باشه که در خصوص دستگاههای متعارف GPR صدق میکنه. در سیستم جی پی آر معمولا فرکانسی بین 50 مگاهرتز تا 1 گیگا هرتز استفاده میشه که بسته به عدد فرکانسی بین 1 متر تا حداکثر 20 متر نفوذ در خاک بدست میاد. بالاترین فرکانس کمترین نفوذ رو داره و در عوض دقت تصویری فوق العاده ای بدست میده و پایین ترین فرکانسها عمق نفوذ بالایی داره در حالیکه دقت تصویری بسیار پایین تری خواهد داشت و فقط برای اهداف بسیار بزرگ در عمق بالا مناسب خواهد بود.
از نظر ساختاری هم اصولا این امواج حالت رادیویی دارن و فرکانس بالا محسوب میشن و روش کار هم استفاده از آنتنهای خاص فرستنده و گیرنده رادیویی هست که بلحاظ اینکه باید امواج کاملا بصورت جهت دار ارسال و دریافت بشه ؛ یکی از مشکلات اساسی در ساخت این سیستمها همین آنتنشون هست. در واقع با آنتنهای معمولی رادیویی نمیشه به نتیجه رسید.
از طرف دیگه کار کردن با فرکانسهای بالا اون هم با محاسبات دقیق جهت تصویر برداری کاری نیست که توسط قطعات پیش پا افتاده قابل انجام باشه و مثلا توسط میکرو کنترلر معمولی هیچ کار یا تحلیلی روی امواج نمیشه داشت چرا که بالا بودن فرکانسها نیاز به سیستم دیجیتالی بسیار پر سرعت با پردازشگر گیگاهرتزی داره! از نظر آزمایشگاهی هم اگر کسی بخواد خودش روی پروژه GPR کار بکنه باید حداقل یک اسیلوسکوپ 1 گیگاهرتزی در اختیار داشته باشه تا بتونه روی امواج تحلیلی انجام بده و میدونین که قیمت چنین اسکوپی هم سر به فلک میزنه!
این مطالب رو عرض کردم تا به دوستان یاد آوری کنم که ساخت پروژه GPR در توان 99.99 درصد افراد وارد به الکترونیک هم نیست و لذا هیچ مدار یا طرح عملی قابل ساختی از این سیستمها در نت پیدا نمیکنین. هر چند که اصول کلی کار مشخص هست!
وحید جان فرمول هایی هم که شما گذاشتین درست نیست و اصولا فرمولهای فیزیک رو به این صورت نمینویسن و بنظر میاد نویسنده فقط خواسته یک مطلب علمی و قانون فیزیک رو بصورت رفع تکلیفی بیان کنه! سرعت صوت که یک موج مکانیکی هست 330 متر در هر ثانیه در هواست و این اصلا ربطی به سیستم جی پی آر نداره و از امواج صوتی و حتی مافوق صوتی در خاک اصلا نمیشه استفاده کرد چون نفوذی ندارن. فقط از سیستم مافوق صوت در آب میشه استفاده کرد که سیستمهای سونار زیردریایی ازش بعنوان نوعی رادار استفاده میکنن. طبیعتا محاسبه در آب هم با هوا فرق میکنه چون سرعت صوت بعنوان یک موج مکانیکی در آب با هوا تفاوت زیادی داره!
سرعت نور یا سایر امواج الکترومغناطیس در محیط آزاد یا خلا 3 ضربدر 10 به توان 8 متر در هر ثانیه هست که این مقدار در خاک به میزان خیلی کمی افت میکنه و شاید بشه از این میزان بخصوص در عمق کم صرفنظر کرد! میزان مسافت طی شده هم طبق ساده ترین فرمول فیزیک بصورت حاصلضرب زمان در سرعت بدست میاد. فرمولی که نوشتین نه تنها برعکسه بلکه اصلا غلط هم هست! اصولا در این جور سیستمها ما مسافت رو نداریم! سیستم زمان رفت و برگشت موج رو محاسبه میکنه و سپس در سرعت امواج که عددش رو عرض کردم ضرب میکنه تا مسافت تا شیء احتمالی محاسبه بشه. طبیعتا چون سیستم بصورت گیرنده و فرستنده هست و امواج یک مسیر رفت و یک مسیر برگشت دارن باید یک عملیات تقسیم بر 2 هم انجام بشه و حتی برای دقت بیشتر زاویه و فاصله بین آنتن فرستنده و گیرنده هم در نظر گرفته بشه!!! کلا گفتنش سادست اما دقتی که بخصوص با توجه به بالا بودن فرکانس مورد نیازه فراتر از اون چیزی هست که با هر مدار معمولی بشه بهش دست پیدا کرد.