منبع خبرگزاری " کُرد پرس "
http://kurdpress.ir/Fa/NSite/FullStory/ ... 9%09%09%09جدال تاریخ و تمدن ایلام با غارتگران میراث فرهنگی%0A%09%09%09%09%09%09%09
حفره هایی که در تاریخ ایلام رخنه کرده اند:
جدال تاریخ و تمدن ایلام با غارتگران میراث فرهنگی
ایلام- این روزها و این سالها کسانی که پای در طبیعت و خصوصا مناطق تاریخی و تمدنی استان ایلام گذاشته باشند با حفره ها و گودبرداری های متعددی مواجه می شوند که بصورت حرفه ای در مناطق خاصی صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری کردپرس این گودالها معمولا در مناطقی صورت گرفته اند که تا حدودی آثار تمدنی از گذشته در آن قابل مشاهده است که البته در بیشتر شهرستانهای ایلام قابل ملاحظه است.
گودبرداری در مناطق باستانی ایلام شبانه انجام می گیرد
این حفره ها و گودالها آنچنان در مناطق مختلف استان عادی هستند که به راحتی میتوان آنها را در هر نقطه ای از ایلام که بویی از قدمت آن به مشام میرسد مشاهده کرد.
در این ارتباط یک کارشناس باستان شناسی به کردپرس می گوید: با اینکه این سالها چنین پدیده ای در استان ایلام عادی شده است با این حال این گودبرداری ها و ایجاد حرفه ها معمولا در شب هنگام صورت می گیرد تا اقدام کنندگان از دسترس مامورین در امان باشند.
م- محمدی می گوید: کشف و ضبط اشیای تاریخی از غارتگران میراث فرهنگی در سالهای اخیر در استان ایلام افزایش داشته است که نشان از فعالیت گروههای قاچاقچی میراث فرهنگی دارد.
وی در ادامه می گوید: رسیدن به ثروتهای بادآورده و ره صد ساله را یک شبه طی نمودن باعث شده تهاجم به تاریخ و تمدن این استان شتاب بگیرد.
ابزارهایی که به کمک قاچاقچیان میراث فرهنگی آمده است
این باستان شناس در ادامه میگوید: امروزه دستگاههای فلزیاب وابزارهای گوناگون دیگر به کمک قاچاقچیان عتیقه آمده و هوس رسیدن به ثروت را در آنها بیشتر کرده است.
محمدی ادامه داد: فروش آزادانه این ابزار آلات باعث شده بسیاری چنین فعالیتهایی را در پیش گیرند اگرچه که خطای این دستگاهها هم زیاد بوده و زیاد هم کارایی ندارند.
وی در ادامه افزود: قدمت فرهنگ و تاریخ و تمدن در استان ایلام باعث فعالیت مستمر گروههای قاچاقچی و غارتگران میراث فرهنگی در این استان شده که باید با آن مقابله بیشتری صورت گیرد.
70 درصد کشفیات عتیقه استان ایلام مربوط به خارج از استان است
در این ارتباط مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان ایلام معتقد است بیشتر کشفیات آثار باستانی صورت گرفته در این استان مربوط به اشیایی است که در خارج از استان کشف شده اند.
عبدالمالک شنبه زاده در گفتگو با کردپرس گفت: حدود 70 در صد اشایای عتیقه که در استان ایلام کشف می شوند از خارج از این ستان به ایلام وارد شده اند.
وی افزود: بیشتر این آثار در حال انتقال از استانهای دیگر از طریق گذرگاههای این استان توسط مامورین ایلامی کشف می شوند.
محل هایی کشف اشیای عتیقه قابل شناسایی نیست
وی گذرگاه پل سیمره را یکی از مهمترین نقاطی در استان دانست که کشفیات عتیقه ای از طریق آن به عمل می اید و ادامه داد: اغلب مواقع این آثار باستانی از مبدا استان لرستان به مقصد کرمانشاه در حال انتقال بوده که در این گذرگاه به دام مآمورین می افتند.
شنبه زاده همچنین گفت: در گذشته در قلمروهای ایران باستان مرزبندی های چندانی معمول نبوده به همین خاطر اشیای باستانی کشف شده را نمی توان متعلق به نقطه خاصی دانست.
وی ادامه داد : به همین خاطر بیشتر این عتیقه جاتی که کشف می شوند مشابه هم هستند.
200 عضو افتخاری در زمینه کشف اشیای عتیقه با میراث فرهنگی ایلام همکاری میکنند
وی همچنین همکاری گروههای افتخاری مردمی با میراث فرهنگی استان را در زمینه کشفیات آثار باستانی مهم دانسته و افزود: بیشترین کشفیات اشیای باستانی و عتیقه از طریق گزارشات مردمی صورت می گیرد.
شنبه زاده تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 200 عضو افتخاری در این استان با میراث فرهنگی همکاری نزدیک دارند.
وی ادامه داد: در نظر داریم تعداد گروههای افتخاری در این زمینه را به بیشتر از 300 عضو برسانیم.
90 درصد حفاری های صورت گرفته در استان ایلام به عتیقه نمی رسند
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری همچنین به حفاری های صورت گرفته توسط قاچاقچیان عتیقه در این استان اشاره کرد و گفت:البته همه حفاری هایی که در نقاط مختلف این استان صورت میگیرد منجر به کشف عتیقه و اشیای باستانی نمی شود.
شنبه زاده افزود: بررسی ها نشان داده است بیشتر از 90 درصد این حفاری ها ناموفق بوده و منجر به کشف عتیقه نمی شود.
وی افزود: حفاری هایی که معمولا در این استان صورت می گیرد از طریق دستگاههای فلزیاب بوده که اطمینان بخش در این زمینه نیستند.
این مسئول تصریح کرد: این دستگاهها نسبت به هر نوع فلزی در درون خاک واکنش نشان میدهند و همین موضوع باعث اشتباهات و خطاهای قاچاقچیان در این زمینه می شود.
عتیقه هایی که ریشه در هزاره های تاریخ ایران دارند
در مجموع می توان در مورد این نظریه به اجماع رسید که اغلب اشیای باستانی کشف شده در استان ایلام متعلق به هزاره های تاریخی قبل از میلاد می باشند که ارزش و قدمت تاریخ و تمدن این سرزمین را نشان می دهند.
این موضوع را می توان از هویت تازه ترین عتیقه هایی متوجه شد که در استان ایلام کشف شده ند.
در تازه ترین کشفیات به عمل آمده در این استان اشیای گرانقیمتی مربوط به دوران هخامنشی در شهرستان بدره کشف شد که این آثار قدمت تاریخ و تمدن ایرانی در شهرستان بدره و استان ایلام را بیشتر آشکار میکند.
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایلام در این باره نیز گفت: این اشیای کشف شده شامل یک عدد دستبند، سه عدد انگشتر فلزی، یک عدد انگشتر مفرغی و یک عدد درپوش مفرغی است که همگی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد هستند.
وی با بیان اینکه یک عدد پیکرک زن سفالی تمام رخ ایستاده پارتی نیز در میان این اشیا تاریخی قرار دارد، افزود: تمامی این اشیا برای انجام مراحل قانونی و کارشناسی تحویل اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام داده شد.
گزارشات مردمی مهمترین عامل کشف اشیای تاریخی در استان ایلام
مدیرکل میراث فرهنگی استان ایلام در ادامه گفتگوی خود با کردپرس با بیان اینکه همکاری مردم نقش بسزایی در کشف آثار تاریخی سرقت شده و برخورد با متخلفان دارد، افزود: بیشتر موارد کشف اشیای تاریخی و دستگیری متخلفان در این استان نتیجه همراهی و گزارشات مردمی بوده است.
شنبه زاده تصریح کرد: افرادی که به دلیل سودجویی و برای بدست آوردن ثروت های بادآورده اقدام به حفاری غیر مجاز و فروش اشیای عتیقه و تاریخی می کنند، به هویت تاریخی کشور خیانت می کنند و مردم باید نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشند.
وی با بیان اینکه یکی از وظایف یگان حفاظت میراث فرهنگی حفاظت از اصالت تاریخی کشور و مبارزه با متخلفان است، ادامه داد: خوشبختانه در چند سال اخیر با تدابیری که بکار گرفته شده میزان کشفیات اشیای عتیقه و دستگیری متخلفان روند قابل قبولی داشته است.
شنبه زاده تاکید کرد: با توجه به پراکندگی اماکن تاریخی این استان، نهادینه شدن فرهنگ حفاظت از اصالت تاریخی و اهمیت آن با مشارکت مردم و دستگاه های مرتبط می تواند، ما را در راستای انجام وظیفه خطیر، یاری کند.
به هر صورت کشف روز افزون اشیای باستانی و قدیمی از غارتگران میراث فرهنگی اگرچه که نشان از پیگیری جدی مسئولین در مبارزه با این غارتگران دارد این موضوع را نیز هشدار می دهد که هجمه در مقابل تاریخ و تمدن کشورمان در این سالها جدی تر شده و صیانت از این تاریخ و تمدن درخشان را برای همگان گوشزد می کند.
گزارش : حشمت اله کرمی نژاد
کد مطلب: 79301 | تاريخ: ۱۳۹۳/۱۱/۳۰ | ساعت: ۷ : ۱۸