نظر به اهمیت نقش خازنها در این مدار فرکانسی حساس و شبهاتی که دوستان داشتن ؛ شماتیک اخری که منتشر شده بود رو با اضافه کردن نظراتی که در مورد خازنها داشتم قرار میدم و امیدوارم مفید باشه:
پیوست:
Dream_Man - 8MHz - Quartz LRL Sensor Stage 2B Power Stage with Low Battery Indicator 2B Display Stage 283 LEDs 29-page-001_2.jpg
همونطور که ملاحظه میشه انواع عدسی و مولتی لایر رو بر اساس تشخیص خودم تعیین کردم و البته از این مساله مطمئن هستم. خازنهای 100 میکروفارادی هم که همگی مربوط به تغذیه هستن به صورت 470 میکرو توصیه شده که قطعا بهتر هست. در واقع خازن 470 هم خازن جاگیری نیست و در شرایط تاثیر نویز برق شهر روی تغذیه مدار عملکرد بهتری داره. خازنهای 100 نانوی مربوط به تغذیه هم از نوع عدسی و در بخش مدار بلحاظ احتمال حساسیت به مقدار و تاثیر ثبات از نوع مولتی لایر ذکر شده. کلا مدار تغذیه مناسبی داره و بخشهای مختلف از هم تفکیک شده.
بخش بالایی که مربوط به مشخص کردن افت ولتاژ باطری هست ؛ همونطور که دوستمون فرمودن اصلا ضرورتی نداره و علاوه بر اینکه مدار رو بیهوده پیچیده تر میکنه خودش هم اندکی مصرف باطری اضافی خواهد داشت! لذا توصیه من به حذف دو طبقه بالایی از LM358 و صرفنظر از این بخش غیر ضروری هست. در صورتی هم که بخواین مداری به این منظور بذارین مدارات ساده متعددی میشه براش در نظر گرفت و به بخش اصلی ارتباطی نداره.
در مورد بخش LED ها تغییری که جناب پیام در فیبر خودشون داده بودن صحیح نبود همونطور که دوست دیگر ما به مشکل برخورده بودن. این بخش باید مطابق شماتیک باشه و وجود مقاومت برای هر LED رعایت بشه.
در خصوص سایر موارد هم باید نظرات و تجربیات طراح در نظر گرفته بشه. مثلا اگر ترانزیستوری با hFE خاص توصیه شده باید حتما همون گذاشته بشه. البته نظر شخصی من این هست بین این همه ترانزیستور در دنیای الکترونیک ؛ انتخاب ترانزیستوری با استاندارد اروپایی BC که معمولا دارای پسوندهای گوناگون و گیج کننده هست چندان جالب نبوده. ضمن اینکه فاکتور نویز BC183C هم 10 دسی بل هست که بنظر من اصلا برای چنین مدار فرکانسی حساسی مناسب نیست! بهتر بود از ترانزیستورهایی با استاندارد امریکایی مثل سری 2N یا ژاپنی مثل سری 2S استفاده میشد که به اون شکل گوناگونی پسوند نداشته باشن و در عین حال فاکتور نویز زیر 5 دسی بل داشته باشن. بنده ترانزیستور رایجی در بازار خودمون با این مشخصات نمیشناسم و ترانزیستوری مثل 2N3904 که رایج و دارای فاکتور نویز خوبی هست متاسفانه hFE کمتری داره. در مورد hFE طبق تجارب قدیمی خودم در شماره های رایج و غیر نظامی حساب کردن روی hFE بالای 600 چیزی جز بی ثباتی و نویز به همراه نداره و اگر از این ترانزیستورهای معمولی بخواد استفاده بشه بهتره رنجی در حدود 400 در نظر گرفته بشه.