خدمت دوستان عرض کنم به نظر من در حالت کلی یک سیستم صوتی یا به اصطلاح بوقی از نوع خوبش هم خیلی راحت تر و ساده تر هست و هم ارزان تر و اگر درست استفاده بشه برای اکثر موارد فلزیابی مناسبه.
حالا دوستی میگفت فلزیاب بوقی بوق الکی میزنه! خب اولا بوقی داریم تا بوقی. در ثانی اپراتور دستگاه اگر تمرین زیاد و تجربه کافی در استفاده اون دستگاه داشته باشه دیگه دستگاه فقط براش بوق نمیزنه. بلکه با بوق باهاش صحبت میکنه! چون بوق داریم تا بوق. اینکه محوطه واکنش چقدر هست و بوق به آرامی شروع و تمام میشه یا یهویی و شدت بوق چقدر هست همه اینا نشانه هایی هستن که معنی دارن. تنها راه متوجه شدنش هم تمرین زیاد با همون دستگاه خاص هست. وگرنه مدل بوق دستگاه دیگه ای باز هم کمی فرق داره. چون سیستم دستگاهها و فرکانس کارشون هم با هم فرق داره.
اما در مورد دستگاههای تصویری خب این لفظ تصویری خیلی کلی هست. ما فلزیاب تصویری هم داریم که مثلا شکل فلز رو روی صفحه نشون میده! تا جاییکه من دیدم اینا هیچکدومشون بدرد نمیخورن یعنی یه شکل هندسی نا مشخص از فلز ممکنه روی صفحه بکشن که اونم تا حد زیادی به نحوه اسکن کردن محوطه توسط اپراتور بستگی داره و عمق هم که بیشتر بشه کلا جواب نمیده.
ولی تصویری هم داریم به صورت جی پی آر که اینها کلا سیستم متفاوتی دارن و اصلا فلزیاب نیستن بلکه دستگاه زمین شناسی هستن که کمی هم در فلزیابی میتونن بکار برده بشن. سیستم جی پی آر علاوه بر قیمت خیلی بالاتری که داره دنگ و فنگ اپراتوریش هم بسیار بیشتر هست و تحلیل داده های تصویریش هم کار هر کسی نیست. من از کسی نشنیدم کلا با جی پی ار جواب خوبی گرفته باشه. اکثرا میرن جایی رو اسکن میکنن و کلی فکر میکنن معنی تصاویر چی هست! از این گذشته سیستم جی پی آر بسته به فرکانس کاریش متفاوت هست. فرکانس پایین تر در حد 100 مگاهرتز شاید تا 10 متر نفوذ میکنه ولی تصاویرش بسیار مبهم و کاملا شبح وار هست! فرکانسهایی در حد 1 گیگاهرتز شاید تا 1 متر نفوذ کنه در عوض با تصویر خیلی واضح تر.
سیستم هایی نظیر اگزماینر هم باز فرق دارن اینها بر اساس مقاومت خاک کار میکنن و معمولا فرکانس 137 هرتز رو استفاده میکنن. اینا هم دردسر خودشونو دارن و باید پراب داخل خاک وارد بشه تا بتونن اسکن کنن. حالا اگر خاک شن باشه یا خیس باشه یا فاقد املاح مناسب باشه بدلیل مساله مقاومتی دیگه درست کار نمیکنن. توی زمین سنگی هم که هوشی جان درست فرمودن نمیشه استفادش کرد! این جور دستگاهها بیشتر در موارد خاص برای مصارف زمین شناسی یا کارهای بزرگ باستانشناسی مناسب هستن. وگرنه بدرد مصارف عادی مورد نظر اکثریت نمیخورن.
بخصوص که تحلیل داده های تصویریش هم نیاز به آموزش های خاصی داره.