بردیا جان امواج تراهرتزی حتی چند سانتی متر هم در خاک نفوذ نمیکنن!
حالا من توضیحاتی عرض میکنم امیدوارم برخی دیگر دوستان هم قانع بشن!
ببینید اصولا برای سنس یا تشخیص یا ارسال هر نوع اطلاعات نیاز به موج وجود داره. حالا این موج میتونه مرئی باشه یا نوعی دیگر از امواج الکترومغناطیس باشه. امواج مکانیکی مانند صدا هم در مورد فیلد مورد بحث ما کارایی ندارن.
امواج الکترومغناطیس صرفنظر از رنج فرکانس یا طول موج خواص متفاوتی دارن. فرکانس بالاتر بمعنی دقت یا رزولوشن بیشتر هست و امواج فرکانس پایین تر که طول موج بیشتری پیدا میکنن به همون نسبت دقت یا رزولیشن کمتری دارن. از طرف دیگه هر چقدر فرکانس یک موج افزایش پیدا کنه از نظر خواص بازتابی و انعکاس به نور نزدیک تر میشه. این همون چیزی هست که شما در ماهواره های تلویزیونی خودتون مشاهده میکنین! یعنی امواجی بین 10 تا 12 گیگاهرتز که توسط یک دیش ساده مثل یک آینه مقعر در کانون دیش متمرکز میشن و ال ان بی این امواج تقویت شده رو براحتی دریافت میکنه. در عین حال باید توجه داشت که برای عبور از هزاران کیلومتر جو ؛ تنها همین نوع امواج فرکانس بالا یا با طول موج کم قابل استفادست! کما اینکه نور هم جزو همین فرکانسهاست و به همین دلیل ما نور خورشید رو براحتی دریافت میکنیم! اگر فرکانس نور پایین بود ما در واقع نوری نمیدیدیم! اینها همش خواص امواج و فرکانسهاست که خوبه بعضی دوستان در جریان باشن! پس به این نتیجه میرسیم که ماهواره تنها میتونه از امواج گیگاهرتزی برای ارسال امواج استفاده کنه. یا اینکه بصورت ارسال یا دریافت نور باشه که اون هم باز جزو فرکانسهای بالاست و به نوعی دوربین محسوب میشه.
مشکلی که فرکانسهای بالا دارن همونطور که عرض کردم خاصیت انعکاسی و عدم نفوذشون هست! این خاصیت ساده باعث میشه بسته به عدد فرکانس نفوذ در هر جسم سختی محدود بشه. بعنوان مثال بهترین سیستمی که برای تصویربرداری از زیر زمین استفاده میشه جی پی آر هست. جی پی آر ها با فرکانسهای مختلفی کار میکنن. مثلا با 100 مگاهرتز شما 10 متر نفوذ در خاک و دقت تصویری کم رو دارین و با 1 گیگاهرتز تنها 1 متر نفوذ در خاک اما با دقت بالا رو دارین! این مساله رو میتونین در مورد جی پی آر های مختلف ببینین.
خب پس ماهواره ای که باید حتما با امواج چند گیگاهرتزی امواج رو بفرسته بنظر شما با توجه به فاصله فوق العاده زیادی که داره و طبیعتا انرژی امواج بشدت افت میکنه ؛ تحت بهترین شرایط چه مقدار قدرت نفوذ در خاک رو خواهد داشت؟! با یک محاسبه ساده حداکثر 5 سانت!!!
پس این نوع ارسال امواج کلا منتفی هست و اگر شدنی بود در تکنولوژی جی پی آر پیاده میشد.
نکته جالب دیگه ای که این قضیه رو غیر ممکن میکنه این هست که خب بفرض ما موجی رو از ماهواره به زمین فرستادیم! اینکه فقط ارسال هست! تکلیف دریافت چی میشه؟!
سیستمهای جی پی آر هم فرستنده و هم گیرنده در کنار هم دارن. اما شما با ارسال هیچ موجی از آسمان به یک منطقه غیر قابل دسترس عملا نمیتونین چیزی دریافت کنین!
بنابراین تنها راهی که برای استفاده از ماهواره باقی میمونه مساله امواج مرئی و یا امواج مادون قرمز هست. در واقع فقط نوعی دوربین قابل استفادست که میتونه حساسیتش فراتر از طیف مرئی هم باشه و رزولوشن بسیار بالا یا قابلیت زوم اپتیک بسیار زیاد رو داشته باشه. نهایت قضیه دیگه این هست که تا حدی تصویر نزدیک به زمین بگیره که شما حتی ذرات خاک رو هم ببینین! خب این هم که کار خارق العاده ای نیست و چیزی از داخل زمین رو کلا نمیتونه مشخص کنه!
در این زمینه سوال من این هست. آیا این کاری نیست که با بسیاری از دوربین های دم دست شما هم امکانپذیر باشه؟! انواع دوربین های معمولی یا با لنز مادون قرمز یا دید در شب یا حرارتی وجود دارن و خیلی بهتر همین کار رو انجام میدن! شما برای تصویر برداری دقیق تر از جایی باید بهش نزدیک بشین یا دور بشین؟ فکر میکنم خیلی واضح باشه! اینجور دوربین ها هم به ندرت در بحث دفینه یابی قابل حساب هستن. مگر اینکه هدف بسیار بزرگ و در عمق کم و تحت شرایط خاصی باشه. اصولا با هیچ نوع دوربینی نمیشه بصورت کلی محل دفینه ها رو حتی حدس زد! چه برسه که قطعیت داشته باشه.
بحث تکنولوژی نظامی و امثالهم هم گرچه درسته اما دلیل بر وجود چیزی که در فیزیک اصولا وجود نداره و کشف نشده نمیشه! بحث امواج و فرکانسها و طیف نور مرئی یا نامرئی سالیان زیادی هست که در فیزیک شناخته شده هستن و هیچ سیستم نظامی یا غیر نظامی نمیتونه از حدود علوم مشخص خارج بشه. قطعیت بحث فرکانسها در فیزیک تا بجایی هست که رد کردنش توسط کسی مثل رد کردن قواعد ریاضیه! مثل اینه که شما بگین 2 ضربدر 2 نمیشه 4 ! همونطور که این غیر ممکنه بازی های غیر علمی با بحث امواج هم همینطوره.