حامد جان روشی که شما استفاده میکنی بنده هم استفاده میکنم!
ولی واقعیت اینه که این روش برای شارژهای پی در پی زیاد مناسب نیست. مساله بهم خوردن بالانس شارژ بین سلولها رو هم بعد مدتی بوجود میاره که فقط با شارژر اتوماتیک و بالانسر قابل حل هست.
روش دقیق تر از اینی که شما فرمودی به این صورت میشه که اولا 21 ولت هم زیاد هست و 20 ولت برای شارژ 5 باطری لیتیومی خیلی مناسب تره. چون معلوم نیست یکی از باطری ها زودتر و بیشتر از بقیه شارژ نشه! پس ما اگر شارژ نهایی رو معادل 80 درصد در نظر بگیریم عمر باطری ها با این روش شارژ بمراتب افزایش پیدا میکنه و بنظر من ارزش صرفنظر از 20 درصد ظرفیت شارژ نهایی رو داره. بنابراین در درجه اول ما به یک ادابتور یا منبع تغذیه رگوله شده با ولتاژ حدود 20 نیاز داریم. پس میتونیم از یک ادابتور 24 ولت سوئیچینگ استفاده کنیم و خروجیش رو روی 20 ولت رگوله کنیم. فکر نمیکنم رگولاتور 20 ولتی داشته باشیم. لذا بنظر من میشه از رگولاتورهای قابل تنظیم مثل LM317 استفاده کرد. البته تنظیم ولتاژش نیاز به دقت خوبی در انتخاب مقاومتهاش داره. راه ساده تر هم استفاده از رگولاتور 18 ولتی 7818 هست! با گذاشتن 4 عدد دیود سری شده مثلا 4007 بین پایه زمین رگولاتور و منفی باطری و ادابتور بصورتی که کاتد یا خط دیود به منفی باطری و ادابتور وصل باشه ؛ ولتاژ خروجی رگولاتور به میزان افت ولتاژ روی مجموعه دیودها افزایش پیدا میکنه. لذا خروجی رگولاتور بجای 18 ولت تقریبا 20 ولت خواهد شد. بنظر من این ساده ترین روش تولید 20 ولت تقریبا رگوله هست. باز هم بطور دقیق رگوله نمیشه چون هم رگولاتور معمولا حدود 0.2 ولت خطا داره و هم دیودها دقیقا یکسان نیستن. ولی با دقنی حدود 0.5 ولت میشه ولتاژ 20 ولت رو تولید کرد.
مساله دیگه هم جریان مناسب جهت شارژ این باطریهاست. طبق تجربه عرض میکنم میزان جریان مناسب شارژ باید حدود نصف آمپر باطری در شرایطی که باطری خالی هست و تازه داره شارژ میشه باشه! مثلا اگر باطری 1 آمپر هست در حالتی که تقریبا خالیه باید نیم آمپر جریان از شارژر ما بکشه. به مرور که پر میشه این جریان هم خود بخود کاهش پیدا میکنه. برای این منظور هم باید از یک مقاومت سری مناسب بین خروجی این شارژر و مثبت باطری استفاده کرد. طبق تجربه من مقاومتی بین 5 تا 10 اهم 5 وات مناسب هست.
اگر ولتاژ 20 ولت و مقاومتی که عرض شد درست انتخاب شده باشن و شرایط شارژ در بار اول کاملا بررسی شده باشه و همه چیز میزون باشه ؛ برای دفعات بعدی عملا هیچ نیازی به مونیتور کردن لحظه به لحظه نیست. میشه با خیال راحت این باطریها رو به چنین شارژری وصل کرد و ساعتها هم بحال خودش گذاشت! چرا که نه جریان از حد مجاز عبور میکنه و نه ولتاژ. وقتی هم که باطریها به حدود 80 درصد شارژ رسیدن تقریبا شارژ بطور خودکار قطع میشه یا جریان شارژ نزدیک به صفر میرسه که هیچ خطری برای باطری نداره.